Kuntotutkimukset
Tietoa rakenteiden kuntotutkimuksiin liittyen
Palvelut
Kuntotutkimukset
Image is not available

Rakenteiden kuntotutkimuksia suoritetaan usein mm. asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä.

Rakenteiden kuntotutkimukset

Rakenteen kuntotutkimus tehdään rakennetta avaamalla eli tutummin rakenteenavauksella. Yleisesti rakenteenavauksia tehdään riskirakenteiden kunnon tutkimiseksi tai jos tarkastaja havaitsee muita riskejä ja halutaan varmistua siitä, että ympärillä oleva rakenne on kunnossa.

Rakenteenavaus on määritelty KH 90-00394 Suoritusohjeessa (päivitetty viimeksi v. 2007) tehtäväksi n. 110 mm rasiaporareiän avulla, mutta nykytietämyksen mukaan tämä ei ole riittävän kattava toimenpide kaikkien rakenteiden osalla, jolla varmistettaisiin rakenteen todellinen kunto. Rakenteenavauksen tulisi olla vähintään 200 x 200 mm kokoinen, paikoitellen vielä isompaa, jotta rakenteen kunto saadaan luotettavasti tutkittua. Kotitarkastukset Oy:n asuntokaupan kuntotarkastuksiin sisältyy suoritusohjeen mukaiset rasiaporareikätutkimukset riskirakenteisiin, mutta usein suositukseksi raporttiin jää tutkia rakenne laajemmin isomman avauksen kautta.

Rakenteenavauksen paikka määritellään aina kohteen ja tilanteen mukaan, mutta avauspaikka yritetään tehdä aina mahdollisuuksien mukaan niin sanotusti riskialtteimpaan kohtaan. Yleensä alue sijaitsee pohjois-/itäpuolella nurkassa, jossa on sadevesikaivo ja johon aurinko paistaa lyhyimmän ajan.

Mikäli rakenteen havaitaan olevan kunnossa, on suurempi todennäköisyys, että myös muualla rakenteet ovat terveitä. Tämän jälkeen arvioidaan uudelleen uusien rakenteidenavauksien tarve. Jos rakenteessa havaitaan vaurioitumista, täytyy rakenteiden vaurion laatu ja laajuus selvittää laajemmin edelleen rakenteita avaamalla ja korjata rakenteet erillisen korjaustyösuunnitelman mukaisesti.

Rakenteen kuntotutkimuksen hinta asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä rasiaporareiän avulla on maksuton. Laajempi tutkimus on 200 €/avaus (sis. avauksen, tutkimisen, raportoinnin ja rakenteen sulkemisen). Mikäli rakenne halutaan sulkea omistajan toimesta, on hinta 150 €/avaus.

Erikseen tilattuna rakenteen kuntotutkimus maksaa 350 €/1. avaus, seuraavat avaukset 200 €/kpl. Hintaan tulee lisäksi matkakustannukset 35 € (sis. maks. 200 km) + 0,9 €/lisäkilometrit. Kaikki hinnat sis. alv 24 %. (Matkakustannukset kohde-toimisto-kohde, toimisto sijaitsee osoitteessa Syrjänpääntie 146, 16450 Orimattila).

Voit varata ajan kuntotutkimukseen täältä