Kuvassa näkyy kesämökki järven rannalla

Kirjoittaja Satu Lindgren

30.7.2024

Näin pidät kesämökkisi kunnossa

Kesämökki on monille suomalaisille paikka rentoutua ja nauttia luonnon rauhasta. Jotta mökkielämä sujuisi mukavasti ja mökki säilyisi hyvässä kunnossa vuodesta toiseen, on tärkeää huolehtia säännöllisistä huoltotoimenpiteistä. Tässä muutamia keskeisiä vinkkejä, joiden avulla pidät mökkisi kunnossa ja valmiina kesän viettoon.

1. Ulkoseinien kunnostus

Mökin ulkoseinät altistuvat jatkuvasti sääolosuhteille, etenkin jos ne sijaitsevat veden äärellä. Tämän vuoksi ulkoseinien kuntoa on tärkeää tarkkailla. Pese seinät tarvittaessa ja tarkista maalipinnan kunto. Mikäli maali on halkeillut tai kulunut, voi olla aika maalata seinät uudelleen. Tämä suojaa puupintaa kosteudelta ja pidentää sen käyttöikää.

2. Katon tarkastus ja huolto

Katto on yksi mökin tärkeimmistä rakenteista, sillä se suojaa rakennusta säältä ja kosteudelta. Tarkista katon kunto keväisin ja syksyisin. Etsi mahdollisia vaurioita, kuten irronneita kattotiiliä tai kuluneita kattomateriaaleja. Puhdista myös sadevesikourut ja syöksytorvet lehdistä ja muusta roskasta. Muista olla myös talviaikaan tarkkana, ettei vesikattoon pääse tulemaan vaurioita lumen pudotuksen yhteydessä.

3. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet

Hyvät tiivisteet ikkunoissa ja ovissa pitävät lämmön sisällä ja kosteuden ulkona. Tarkista tiivisteiden kunto säännöllisesti ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Tämä on erityisen tärkeää ennen talvea, jotta lämpö pysyy mökissä ja lämmityskulut pysyvät kurissa.

4. Savupiipun puhdistus

Jos mökillä on tulisija, on savupiipun ja hormin puhdistaminen tärkeää paloturvallisuuden kannalta. Nokea kertyy ajan myötä ja se voi aiheuttaa tulipaloriskin. Suomen pelastuslain mukaan vapaa-ajan asuntojen nuohous tulisi suorittaa vähintään 3 vuoden välein. Jos käytät mökillä tulisijoja ahkeraan, olisi hyvä tehdä nuohous useammin kuin laki vaatii.

5. Vesi- ja viemärijärjestelmien huolto

Tarkista mökin vesijärjestelmät, kuten hanat ja putket, vuotojen varalta. Puhdista myös viemärit ja varmista, ettei niissä ole tukoksia. Jos mökillä on oma kaivo, on sen vedenlaatu hyvä testata säännöllisesti. Muista tyhjentää vesijärjestelmä talveksi, mikäli mökki ei ole talviasuttava.

6. Mökkipiha kuntoon

Pidä mökkipiha siistinä leikkaamalla nurmikko ja raivaamalla liiallinen kasvillisuus rakennusten läheltä. Tämä vähentää tuholaisten pesiytymistä ja parantaa mökin paloturvallisuutta. Kompostoi puutarhajäte ja pidä kävelypolut esteettöminä.

7. Huolehdi mökin sisätiloista

Pidä sisätilat siistinä ja tarkista, ettei mökkiin ole pesiytynyt jyrsijöitä tai muita tuholaisia. Tuulettaminen on tärkeää, jotta sisäilma pysyy raikkaana. Talven ajaksi kannattaa jättää ovet kaappeihin auki ja nostaa patjat pystyasentoon, jotta ilma kiertää paremmin. Mikäli mahdollista, piipahda mökillä myös talviaikaan katsomassa, että kaikki on kunnossa.

8. Sähköjärjestelmien kunnossapito

Tarkista mökin sähköjärjestelmät ja varmista, että ne ovat kunnossa. Tarkista pistorasiat ja johdot kulumien varalta. Jos mökki on talvikäytössä, varmista että sähköjärjestelmät kestävät pakkasta.

Kesämökkikuva

Näiden huoltotoimenpiteiden avulla varmistat, että mökkisi pysyy hyvässä kunnossa ja valmiina seuraavaan mökkikauteen. Säännöllinen huolto ja tarkastus auttavat ehkäisemään suurempia korjaustarpeita ja pitävät mökkisi viihtyisänä paikkana rentoutua ja nauttia lomasta.

Jos tarvitset apua mökkisi tarkastuksessa tai huollossa, ota yhteyttä ammattilaiseen. Kotitarkastukset Oy tarjoaa kattavia kuntotarkastuspalveluja, joiden avulla voit varmistaa mökkisi turvallisuuden ja kunnon. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme vapaa-asuntojen tarkastukset.

Saatat myös pitää…

Kuntotarkastus asuntolainan ehtona

Kuntotarkastus asuntolainan ehtona

Törmään tarkastuksillani paljon tilanteeseen, jossa ostajapuolen pankki on vaatinut asuntokaupan kuntotarkastusta...

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *