Suurennuslasi

Kirjoittaja Satu Lindgren

12.4.2025

Muista nämä asiat- Kevään muistilista

Muista nämä asiat- Kevään muistilista

Kevään tullen tulisi kiinnittää erinäisiin asioihin huomiota kotona. Monella sormet alkavat syyhyämään haravoinnin ja kukkapenkkien kanssa, mutta myös kodin osalta tulisi muistaa muutama yleiseen huoltoon ja ylläpitoon liittyvä asia. Olen tehnyt pienen listauksen mitä tulisi muistaa tehdä näin keväisin.

Vesikatolla käynti
Suositusten mukaan vesikatolla tulisi käydä vähintään kaksi kertaa vuodessa, mieluusti keväisin ja syksyisin. Eli joku kevätpäivä, kiipeä katolle ja katso, että kaikki on siellä kunnossa. Talotikkaiden tulisi olla tukevasti kiinni, talotikkaiden aloituskorkeus riittävän korkealla, ettei lapsilla ole pääsyä katolle ja nousukaaren kunnolla kiinni kulkusillassa/lapetikkaissa. Tarkkaile myös talotikkaiden likaisuusastetta, jos nämä ovat kovinkin likaiset, on näitä käyttäessä lipeämisvaara. Katso miltä vesikattosi likaisuusaste näyttää, onko samalta tai muuta roskaa, rikkoontuneita tiiliä tai miltä läpiviennit näyttävät? Onko pinnoitustarvetta tai huoltopesun tarvetta? Muista, että lain mukaan nuohoojalle tulisi olla turvallinen ja yhtenäinen kulku hormeille. Mieti itseäsi nuohoajan tilalla, pääsetkö perille ja takaisin turvallisesti tarvittavien tavaroiden kanssa? Mikäli et, niin miksi nuohoajankaan pitäisi ottaa riski juuri sinun kattosi kohdalla?

Yläpohjatilassa/Ullakolla käynti
Samalla tulisi kiivetä yläpohjatilaan ja kurkata mitä sinne kuuluu. Onko hiiret päässeet tekemään tuhojaan, pitäisikö puhallusvillaa vähän pöyhäistä haravalla, jotta tämä olisi taas kuohkeaa ja siten eristävämpää? Onko alueella ampiaisenpesiä, jotka olisi hyvä poistaa ennen kesää ja käydä läpi pieneläinverkkojen asennukset? Läpivientien alueilla on suomalaisissa kodeissa paljon puutteita, jonka vuoksi näiden alueisiin olisi syytä kiinnittää huomiota. Läpivienti tulisi olla tiivis aluskatteen kohdalta eikä mitään vuotojälkiä pitäisi olla missään. Toki kondenssivesijälkiä voi yläpohjatilasta löytyä, riippuen katon toteutustavasta. Tilan pitäisi kuitenkin päästä tuulettumaan riittävästi, ettei kosteus keräänny rakenteisiin. Mikäli havaitset tuuletuksen puutetta, tulisi miettiä mistä tämä johtuu ja tehdä alueelle parannuksia tuuletuksen parantamiseksi. Samalla myös varmistaa, onko tästä ehtinyt tulemaan jo jotain vaurioita rakenteille.

Tai onko yläpohjatilaan kertynyt vuosien mittaan ylimääräistä tavaraa? Tiesitkö, että pelastuslaki sanoo niin, ettei helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä, niin että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai, että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu. Eli jos ylimääräistä tavaraa löytyy, olisiko se kevätsiivouksen paikka?

Pelastautumisreitit
Mikäli kodissasi on useampi kerros, olisi hyvä kiinnittää huomiota näin keväisin myös pelastautumisreitteihin. Onko yläkerran makuuhuoneissa pelastautumisikkunat, joissa on kiinteät kahvat ja miltä korkeus näyttää ikkunan alla suhteessa maanpintaan? Arvioi hyppäisitkö tai pystyisikö lapset hyppäämään ikkunasta alas turvallisesti vai olisiko kenties pelastautumistikkaat mahdollista asentaa ikkunan alle? Jos tikkaat on jo olemassa, arvioi näiden kuntoa, likaisuusastetta ja kiinnitystä seinään.

Sadevesijärjestelmän puhdistus
Sadevesikourujen puhdistusta joutuu tekemään usein myös keväisin, talven jälkeen, kun tuuli on heittänyt lehtiä ja roskia pitkin pihaa. Nykyisin on olemassa hyviä apuvälineitä jatkovarsineen rännien puhdistusta varten. Myös sadevesikaivot olisi hyvä puhdistaa ja varmistaa purkupaikka, ettei näissä ole tukoksia. Varmista, että varmasti tiedät minne sadevedet purkavat. Tiesitkö, että suomalaisissa kodeissa on paljon puutteita juuri sadeveden ohjauksen kanssa? Sadevedet olisi hyvä johtaa vähintään 3 metrin päähän rakennuksen vierustalta, ettei vesi turhaan jää talon nurkalle ja siten aiheuta turhaa kosteuskuormaa rakenteille. Sadevesimäärät ovat suuria ja suurenevat koko ajan, jonka vuoksi sillä on todella iso merkitys, että sadevedet on johdettu oikein ja riittävän pitkälle. Myös jos rännien asennuksissa on puutteita, vaikuttaa se oleellisesti rakenteiden kosteustilanteeseen. Tarkasta myös onko lumi vääntänyt sadevesikouruja putkalle, jos on, pitäisi alueelle tehdä muutostöitä ennen uutta talvea.

Kodin vieressä olevat puut
Näin keväisin, ennen kun lehdet tulevat puuhun, olisi hyvä myös arvioida tontilla olevien puiden sijaintia suhteessa omaan kotiin. Isot puut voivat tehdä myrskytuhoja kaatumalla kotisi päälle (mieti vakuutusyhtiön korvausvastuu asiat), mutta lisäävät myös alueella kosteutta. Isojen puiden juuret voivat vahingoittaa myös perustuksia tai tukkia salaojia. Puiden kaatamisessa tulee kuitenkin huomioida, että isojen juurien poisto voi vaikuttaa maaperän vakauteen ja painumiseen alueella. Lisäksi tulee huomioida, että puu on juurien kautta kerännyt itselleen paljon vettä, joka siirtyy puun kaatamisen vuoksi nyt muualle ja voi näkyä esim. kellarin kosteustilanteessa merkittävästi. Joskus esim. koivut ovat hyviä ns. salaojia tontilla, mutta jos nämä ovat liian lähellä rakennusta, voi tästä olla tällöin enemmän haittaa, kun hyötyä rakennukselle. Tätä olisi hyvä arvioida.

Sokkelin kunnon tarkastaminen
Sokkelin kuntoa olisi hyvä tarkkailla ympäri vuoden, mutta myös näin keväisin. Lumien sulaessa, vesimäärät maassa ovat suuria tähän vuodenaikaan. Maan tulisi kallistaa joka tilanteessa poispäin sokkelista ja rakennuksen vierustalla ei saisi olla hienoainesta. Mikäli vierustalla on kukkapenkkejä, olisi nämä hyvä näin keväällä siirtää jonnekin kauemmaksi. Kukkapenkit lisäävät turhaan kosteusrasitusta perustuksille ja rakenteille ja voivat aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteisiin. Jos sokkelin ympärillä on hienoainesta, olisi hyvä arvioida maamassan vaihtamista sepeliin. Mikäli sokkelissa on pinnoitteen irtoamista tai kalkkihärmää, on tämä usein merkki liiallisesta kosteudesta, johon olisi syytä reagoida riittävällä vakavuudella. Silloin olisi syytä tehdä muutoksia alueelle, jotta kosteusrasitus pienenee ja tarkastaa myös sokkelin vesieristyksen olemassaolo ja kunto (sokkelin vesieristyksenä voi toimia patolevy, bitumikermi, Isodrän-tyyppinen salaojittava levy). Silloin myös olisi hyvä tarkastella missä kunnossa salaojajärjestelmä on maan alla. Myös sokkelikorkeudella on suuri merkitys eli jos jollakin kohdalla sokkelikorkeus on niukka, mieti tähän erilaisia ratkaisuja, jotta korkeutta voitaisiin lisätä (nykysuositus 300 mm).

Salaojajärjestelmän kunto
Nykyohjeistus suosittelee salaojan tarkastuskaivojen tarkastamista vähintään 2 vuoden välein ja järjestelmän painehuuhtelua tarvittaessa vedellä 5 vuoden välein. Mikäli järjestelmän tutkimisesta on kulunut aikaa, olisi hyvä näin kevään tullen haarukoida salaojan tarkastuskaivot näkyville ja tarkastaa nämä. Usein törmään tarkastuksilla tilanteisiin, että ihan uusissakin omakotitaloissa salaojan tarkastuskaivot on jätetty nurmikon tai pihakivetyksen alle. Näin ei saisi tietenkään olla, miksi tehdä tarkastuskaivoa, jos sitä ei pysty ikinä tarkastamaan? Eli kaikki kaivot pitäisi kaivaa esille ja nostaa maanpinnan tasolle. Mitä sitten pitäisi kaivosta osata tarkastaa? Ainakin se, että onko siellä paljon näkyvää hiekkaa tai maa-ainesta, missä veden pinta kaivossa kulkee ja onko putket jotenkin väärässä asennossa? Mikäli putket ns. töröttää vähän, miten sattuu, tämä viittaa usein putken liikkumiseen, painumiseen tai routimiseen muuten ja voi kieliä ongelmia. Jos puolestaan vettä on putkien juoksutuspinnoilla asti, on tämä merkki usein ongelmasta. Näissä tapauksissa olisi hyvä kuvata järjestelmä alan ammattilaisen toimesta. He osaavat samalla myös kertoa, missä kunnossa järjestelmä on, mitä tulisi huomioida ja tarvitseeko varautua siihen pahimpaan eli salaojaremonttiin. Salaojajärjestelmän tekninen käyttöikä on 30-60 vuotta riippuen asennustavasta ja vuodesta, materiaaleista sekä käyttörasituksesta. Huoltamattomana käyttöikä pienenee 25 %, joka on syytä muistaa.

Muiden kaivojen tarkastus
Mikäli tontilta löytyy muita tarkastuskaivoja, kannattaa myös näihin kurkata näin keväisin. Silloin näkee hyvin, onko routa vääntänyt kaivoja väärään suuntaan ja varmistaa, että kaikki on hyvin. Usein tulee vastaan tilanne tarkastuksilla, ettei esim. viemärin tarkastuskaivoon ole kurkattu ikinä. Näin ei tietenkään saisi olla. Usein myös tarkastuksien yhteydessä tonttisulku on kateessa, joka oli myös oleellista olla näkyvissä ja sijainti tiedossa hätätilanteita varten.

Ryömintätilan tarkastus
Ryömintätilaa ei löydy ihan joka kodista, mutta osasta. Ryömintätilalla tarkoitetaan alapohjan eli lattian alla olevaa tuulettuvaa tilaa, jonne usein pääsee ryömimään. Vanhemmissa rakennuksissa tila on usein tehty pieneksi ja tänne voi olla ainut näköyhteys sokkelissa olevista ilma-aukoista, ns. kissanluukuista. Ryömintätila on tärkeä osa rakennusta ja täällä tulisi käydä vähintään 2 kertaa vuodessa, mieluusti keväisin ja syksyisin. Ryömintätilasta olisi hyvä tarkastaa tuuletus, että se varmasti toimii riittävästi eikä katvealueita jää. Lisäksi läpivientien tiiveys, putkien kannakointi, pieneläinten pääsy ryömintätilaan ja sade- ja sulamisvesien pääsyn arvioimista ryömintätilaan olisi hyvä tarkkailla. Mikäli alapohjarakenne on puurakenteinen eli ns. rossipohja, tulisi varmistaa, että rakenteet eivät vaurioitu liiallisesta kosteudesta ja ilma pääsee kiertämään riittävästi.

Ilmanvaihdon suodattimet
Mikäli kodistasi löytyy koneellinen ilmanvaihto, tulisi tämän suodattimet vaihtaa vähintään 2 kertaa vuodessa (usein vaihtoväli 3 kk). Karkea nyrkkisääntö olisi keväisin ja syksyisin. Näin ilmanvaihtokone pysyy kunnossa ja saat kotiisi raitista ilmaa. Mikäli puolestaan kodistasi löytyy painovoimainen ilmanvaihto, olisi korvausilmasuodattimet hyvä myös vaihtaa näin keväisin. Ilmanvaihtokanavien nuohous olisi hyvä suorittaa 5-10 vuoden välein riippuen likaisuusasteesta.

Ikkunat ja ulko-ovet
Samalla kun pesee kodin ikkunoita, olisi hyvä tarkastaa ikkunoiden tiivisteiden kunto, maalaustarvetta ja vesipeltien tiiveyttä. Suomalaisissa kodeissa vesipelleissä on kuntotarkastuksien yhteydessä paljon puutteita näiden tiivistyksissä, kiinnityksissä ja jopa kallistuksissa. Tarkasta samalla myös, että ikkunan välissä olevat vedenpoistoreiät ovat oikeassa suhteessa vesipellin kanssa, niin että reiästä mentäessä vesi tippuu pellin päälle eikä seinärakenteen väliin. Tarkasta samalla myös ovien tiivisteiden kunto ja lukituksien toimivuus. Tarvittaessa rasvaa lukitusta ja hienosäädä käyntivälejä.

Julkisivu
Kartoita näin keväisin kotisi ulkopuolisten osien huoltomaalaustarvetta, tiivistystä ja yleiskuntoa ja ennakoi. Tee suunnitelma, milloin ehtisit näitä maalaamaan ja mitä asiassa ottaa huomioon. Tämä jouduttaa myös työhön ryhtymistä. Varmista, että julkisivun tausta pääsee tuulettumaan joka paikasta. Vanhemmissa rakennuksissa tuuletusrako usein puuttuu, mutta uusimissa rakennuksissa verhouksen taustalla pitäisi tuuletusrako jo olla.

Nuohous
Sisäasianministeriön on tehnyt asetuksen nuohouksesta, jonka mukaan käytössä oleva kiinteällä polttoaineella, useammilla polttoaineilla tai raskasöljyllä toimiva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa. Tämä tulisi ottaa huomioon, mikäli nuohouksesta on kulunut aikaa.

Saatat myös pitää…

Näin pidät kesämökkisi kunnossa

Näin pidät kesämökkisi kunnossa

Kesämökki on monille suomalaisille paikka rentoutua ja nauttia luonnon rauhasta. Jotta mökkielämä sujuisi mukavasti ja...

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

kotitarkastukset.fi
Evästeseloste

Käytämme sivustolla evästeitä

Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita sivusto tallentaa tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi. Evästeet mahdollistavat sivuston teknisen toimivuuden ja parantavat käyttökokemusta.

Ensimmäisen osapuolen evästeet ovat peräisin verkkosivultamme. Lisäksi verkkosivustomme saattaa käyttää
ulkopuolisia palveluja, jotka lähettävät omia evästeitään. Näitä kutsutaan kolmannen osapuolen evästeiksi.

Tekniset eli välttämättömät evästeet

Jotkin evästeet ovat välttämättömiä, jotta verkkosivut toimisivat. Tämän vuoksi ne eivät edellytä käyttäjän suostumusta.

Analytiikkaevästeet

Evästeiden avulla seurataan käyttäjän vuorovaikutusta verkkosivuston kanssa. Kerättyjä tietoja käytetään käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja kävijäliikenteen tilastointiin.

Kolmannen osapuolen evästeet

Joidenkin verkkosivujen sisältö on peräisin ulkopuolisilta palveluntarjoajilta, kuten YouTube, Google-kartat tms. tallentavat omat evästeensä. Nämä sisällöt tulevat kolmansilta osapuolilta ja vaativat verkkosivuston käyttäjän hyväksynnän toimiakseen.

Mitä jos et hyväksy evästeiden käyttöä?

Mikäli et hyväksy tilastointi- tai  kolmansien osapuolien evästeiden käyttöä, mitään kolmannen osapuolen evästeitä ei asenneta laitteellesi. Tällainen sisältö saattaa olla esimerkiksi YouTube-upotus. Kun evästekielto on päällä, sivusto pyytää hyväksymään evästeet ennenkuin sisältö näytetään.